zondag 5 februari 2012

Gebieden in Azië met betwiste status

In Azië liggen een aantal gebieden waarvan de status betwist is. Dit zijn onder meer Abchazië, Aksai Chin, Arunachal Pradesh en Shaksgam, de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever, Jammu en Kasjmir.

Nagorno-Karabach, de Paracel-eilanden, de Spratly-eilanden, Taiwan, Tibet, Oost-Turkestan, de Turkse Republiek Noord-Cyprus, Zuid-Ossetië, de Koerilen.

Turkse Republiek Noord-Cyprus
De Turkse Republiek Noord-Cyprus ligt op het noordelijk deel van het eiland Cyprus in de Midellandse Zee. De Turkse Republiek wordt alleen door Turkije erkend. De rest van de wereld beschouwt dit formeel als bezet gebied van de Republiek Cyprus.

Abchazië
Abchazië is een deel van Georgië. Het is een gebied met een omstreden status aan de Zwarte Zee, in het westelijke deel van de Kaukasus.

Zuid-Ossetië
Zuid-Ossetië is een bergachtig en dunbevolkt gebied in e Kaukasus tussen Georgie en de Russische deelrepubliek Noord-Ossetië-Alanië.

Georgië ziet Zuid-Ossetië als onderdeel van zijn staatsgebied en wordt daarin gesteund door de meeste landen en internationale organisaties.

Het gebied zelf verklaarde zich in 1990 als de Republiek Zuid-Ossetië onafhankelijk van de Georgische SSR tijdens het Georgisch-Ossetisch conflict.

Nagorno-Karabach
Nagorno-Karabach is een gebied in het zuidelijke deel van de Kaukasus. Azerbeidzjan heeft het bestuur over de regio die streeft naar onafhankelijkheid.

Gazastrook en Westelijke Jordaanoever
De Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever in het Midden-Oosten zijn twee Palestijnse gebieden die door Israel bezet worden.

Aksai Chin, Arunachal Pradesh, Shaksgam
Aksai Chin is een regio die door China werd veroverd op India in oktober 1962 in de Sino-Indiase oorlog en nog steeds door China wordt bestuurd.

De regio is een van de twee belangrijkste gebieden die wordt betwist tussen China en India. De andere is Arunachal Pradesh en een van de 2 gebieden binnen Kashmir die bestuurd worden door China. De andere is Shaksgam.

Jammu en Kasjmir
Jammu en Kasjmir zijn bestuurlijk tussen drie landen verdeeld. Pakistan beheerst het noordwestelijk deel Azad Kasjmir, inclusief een klein deel van Jammu, en de zogenaamde Noordelijke Gebieden Baltistan en Gilgit.

India beheerst het centraal en het zuidelijk deel, het grootste deel van Jammu, de Kasjmirvallei, Ladakh en de Siachengletsjer. Volgens India valt heel Jammu en Kasjmir (ook de door Pakistanen en Chinezen beheerste gebieden) onder haar deelstaat Jammu en Kasjmir.

China beheerst het noordoostelijk deel. Dit zijn Aksai Chin en Shaksgam.

Kasjmir vormt de inzet van een langdurig territoriaal geschil tussen de drie landen. Dit staat bekend als het Kasjmirconflict.

Paracel-eilanden
De Paraceleilanden zijn een archipel in de Zuid-Chinese Zee die momenteel tot China behoren. Maar ook Taiwan en Vietnam claimen deze eilanden.

Spratly-eilanden
De Spratly-eilanden zijn een groep eilanden en riffen tussen het zuiden van Vietnam en het zuidelijke deel van de Filipijnen. De eilanden worden door China, Vietnam en Taiwan in hun geheel opgeëist.

Brunei, Maleisië en de Filipijnen claimen delen van de eilandengroep. Buiten wat garnizoenen zijn er geen bewoners op de eilanden te vinden.

Ongeveer 45 eilanden zijn bezet door kleine aantallen troepen uit Vietnam, de Volksrepubliek China, Taiwan, Maleisie en de Filipijnen. Brunei claimt ook een deel van de Spratly-eilanden.

Tibet
Tibet is een voormalige zelfstandige staat op het Tibetaans Hoogland. Sinds de invasie door China van 1950-51 behoort het tot de Volksrepubliek China en is het staatkundig verdeeld over een aantal Chinese provincies.

Oost-Turkestan of Chinees Turkestan
Met Oost-Turkestan of Chinees Turkestan wordt de autonome regio Sinkiang in de Volksrepubliek China aangeduid.

De Koerilen
De Koerilen zijn een eilandengroep die momenteel tot Rusland behoort. De eilanden strekken zich van het noordoosten van Hokkaido (Japan) uit tot Kamtsjatka en de Zee van Ochotsk.

De eilanden behoren tot de Russische oblast Sachalin, maar het eigendom wordt gedeeltelijk betwist door Japan.

Taiwan
Taiwan is een eilandstaat in het oostelijke deel van Azië. Taiwan wordt niet als onafhankelijk land erkend door de Volksrepubliek China. De Chinese regering bestempelt Taiwan als een afvallige provincie van de Volksrepubliek China.